Het programma voor de International City Retail Experience 2018 is rond. ‘Het is een ijzersterk programma geworden dat ons als middelgrote steden in Europa helpt om stappen te zetten in onze retail aanpak’, aldus burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen, gastheer op 5 april.

De nationale en Drentse retailagenda als voorbeeld in Europa

In de ochtend zullen de tien Europese steden die hebben samengewerkt binnen RetaiLink hun lessen delen. Staatssecretaris Mona Keijzer gaat in op de vervolgstappen in de nationale retailagenda. Christian Verschueren spreekt namens EuroCommerce en alle daarbij aangesloten retailers in de EU landen. Hij licht de bijdrage toe die retailers geven aan de lokale economie en hoe je samen verpaupering van winkelgebieden moet aanpakken. Henk Brink laat zien hoe Drenthe het aanpakt, een samenwerking tussen alle partners.

Van neuromarketing tot ‘polderstrategie’

In de ochtend komen ook de gerenommeerde deskundigen Lluis Martinez Ribes (neuromarketing) en Simon Quin (place management) aan het woord. In de middag bieden ze een verdiepende sessie aan. Björn Kuipers houdt een inspirerend verhaal uit zijn ervaringen als top scheidsrechter en succesvol supermarkt ondernemer. Tijdens de lunchpauze gaan vijf Nederlandse steden, Gouda, Ede, Hilversum, Oss en Harderwijk, in gesprek over hun ‘polderstrategie’ naar vitale binnensteden.

De visie van INretail

In de middag zijn er masterclasses en interactieve sessies rond boeiende onderwerpen en met interessante sprekers. Drenthe gaat in gesprek over de sterke punten en de uitdagingen van de Drentse retailagenda. Harry Bijl houdt een verhaal over de toekomstvisie ‘Retail richting 2030’ van INretail. Basingstoke en Hoogeveen vertellen over hun ervaringen om ondernemers nauw te betrekken via een Business Improvement District model. Rob Weiss van De Nieuwe Winkelstraat en Christian Verschueren gaan in gesprek met ondernemers over handvatten voor de moderne retailer.

Een onderscheidende branding

Roger Pride richt zich op een onderscheidende place branding als voorwaarde voor een ontwikkeling van je retail gebied. MKB Noord verzorgt een inspiratiesessie voor Nederlandse retailers met ondernemers die over hun praktijk vertellen. Sjoerd Soeters vertelt over de grote stedenbouwkundige ingreep in Zaandam en de gevolgen ervan. Simone d’Antonio doet een sessie over de plek van kleine ondernemers in de stad. Stenden Hogeschool verzorgt een workshop over hospitality trends in de horeca.

Transformatie: hoe doe je dat?

Voor retail ondernemers houdt MKB noord een inspiratiesessie met praktijkverhalen van aansprekende noordelijke ondernemers. Janny Rijs en Penne Hangelbroek van West8 architecten tonen voorbeelden van hoe winkelgebieden compacter te maken en te transformeren naar andere functies. Guiliano Mingardo gaat in op de relatie tussen parkeren en retail: gratis parkeren of juist niet? Alex Tudose tot slot vertelt over het effect van stadstuinen voor de gemeenschap op het dak van supermarkten in Roemenië.

Yes, please keep me informed on the 'International City Retail Experience 2018'.

Thank you for your interest in the International City Retail Experience